Det utvecklingsekologiska perspektivet formulerade Urie Bronfenbenner på 1980-talet. Bronfenbenner studerade vilken påverkan miljön har för individens utveckling. Han menar att det sker ett starkt samspel mellan samhället och hur individen blir. Bronfenbenner utvecklade en modell för att förklara detta. Modellen består av fyra system på olika nivåer: mikro, meso, exo och makro. Dessa olika system beskriver hur olika miljöer påverkar individen.
Mikrosystemet är den närmaste miljön, tex. föräldrar, syskon och skola. Han menar att för att individen (barnet) ska må bra krävs det att detta system är i balans. Makro är det systemet som är mest övergripande (till skillnad från mikrosystemet), det innefattar samhället vi lever i, skolpolitik, levnadsstandard osv. Bronfenbenner menar att varje individ påverkas av det också. Han menar tex. att när kvinnorna kom ut på arbetsmarknaden under 1950-talet påverkade det barnen i dess erfarenheter och utvecklande. Han menar alltså att vi hela tiden påverkas av alla olika system som vi kommer i kontakt med och lever i.
Bronfenbenners teori understödjer den transaktionella modellen som innebär att barn utvecklas till följd av, och i utbyte av samspel i flera olika system. Det betyder alltså att ett foster påverkas av vad modern gör. Eller att föräldrar påverkas av arbetslivets krav, som ofta gör att barnet spenderar mer tid på förskolan än hemma. Arbetslivets påverkan blir en samhällsnorm som föräldrarna rättar sig efter, ibland kanske utan reflektion?
Efter att Trump blivit nominerad till president har det kommit larm från amerikanska skolor om elever som tar efter Trumps diskriminerande beteende. Det visar tydligt på att vi människor blir påverkade av samhället vi lever i. Det blir svårt att förklara/ lära barn varför man inte behandlar någon på det viset, när den nya amerikanska presidenten själv gör det.
Vad tycker ni om det utvecklingsekologiska perspektivet? Gör vi medvetna val eller är vi alltid påverkade av det som sker omkring oss? Hur ska vi förhålla oss mellan individ och samhälle?
Referenser
Hwang, P., & Nilsson, B (2011): Utvecklingspsykologi. Stockholm : Natur och kultur, 2011.
Sarah Jones. (2016). Teachers alarmed that Trump's behavior is causing increased bullying in US schools. Hämtad 2016-11-14 från http://www.politicususa.com/2016/10/03/concerned-teachers-speak-alarming-trend-bullying-call-trump-effect.html
//Linnea Rosby
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaIntressant reflektion! Innehållet i artikeln du hänvisat till stärker onekligen teorin om att miljön har inflytande i vår utveckling. Intressant är då även att tänka på varför en del barn i skolor tar efter Trumps beteende och andra inte.
SvaraRaderaKanske måste fler eller alla delar i den utvecklingsekologiska modellen vara fyllda för att barnet ska påverkas.
Vi som blivande lärare måste förhålla oss till att samhället spelar in i individens utveckling, och jag tror att en sund inställning till och gestaltande av skolans värdegrund är ett sätt att möta eleven i dess utveckling mot en individ som ska interagera i och bidra till samhället.
Tack för intressant läsning
//Emma Iderström
Håller med föregående kommentar ang. att elever i USA tar efter Trums beteende, detta gör att man börjar reflektera över hur en själv kommer få tänka på hur man kommer få bete sig inför sina kommande klasser och sin kommande roll som lärare i skolan. Som lärare kommer man få förhålla sig till att samhället spelar stor roll för elevers utveckling och att man får implementera värdegrund arbetet effektivt.
SvaraRaderaMycket intressant läsning!
Jag tror att vi blir mer påverkade av den miljö runt omkring oss än vad vi vill tro. Ett otroligt fjuttigt exempel i sammanhanget är t.ex. att jag själv, när det kommer ett nytt mode, kan tycka att det ser löjligt ut. Men ju mer tiden går börjar jag acceptera modet och tillslut står jag där i det som jag tyckte vara så löjligt.
SvaraRaderaDet jag ville komma fram till är alltså att jag håller med er om att alla vuxna måste inse att de är förebilder för barnen då man påverkas så otroligt av det man ser och är med om.
Tack för ett bra inlägg!
Intressant reflektion. Jag tror även jag att vår miljö påverkar oss mer än vad vi tror. Jag tror att det är en kombination av de aspekter du nämner och en historia med en annan syn på till exempel manligt och kvinnligt vilket lever kvar då vi hela tiden präglas av tidigare generationers normer och värderingar.
SvaraRaderaTrump är född 1946 i en tid där världen precis lämnat ett stort krig bakom sig och synen på kvinnan precis börjat förändrats, hur hans föräldrar tog till sig de normer och värderingar vilka växte fram under den här tiden har självklart påverkat Trump och delvis verkar han vara kvar i det förlegade som var självklart under 1950 talet. Jag är övertygad om att historien påverkar oss men tror att vi måste vara medvetna om det för att kunna göra medvetna val där vi förändras och utvecklas - vi måste helt enkelt förstå tidigare normer och värderingar och veta hur vi påverkas av dem för att själva kunna välja en annan (eller samma) väg att gå.
Håller med ovanstående om en intressant reflektion. Jag håller absolut med om att vi går genom livet och rättar oss efter normer utan att egentligen reflektera över vad de har för betydelse för oss och andra. Jag tror också att den miljön vi befinner oss i göra stora avtryck i oss under hela livsspannet och därav att det utvecklingsekologiska perspektivet absolut är något vi bör ta hänsyn till.
SvaraRaderaJag inser att Trump är uppvuxen i en annan tids med helt andra normer men anser trots det att situationen med Trump är ofattbar, en vuxen människa med så pass mycket makt och inflytande bör ha intellekt nog att visa gott föredöme.
Vi ska vara kritiskt granskande till omvärlden, och lära våra barn bland annat i skolan detta. Samtidigt är det för mig en självklarhet att vi som människor utvecklas i förhållande till andra, från det lilla barnet som härmar den vuxne för att lära sig och bli en social människa. Även om vi "vet" att vi ska tänka kritiskt, finns säkert mer av det lilla barnets härmbeteende kvar än vi anar, och säkert viktigt att ha i åtanke.
SvaraRaderaDessutom när vi "kritiskt granskar" ochexempelvis söker i olika media, så innebär det att vi lånar varandras glasögon, helt objektivt är ett begrepp som är svårt att finna.
Det som är okej i en kontext är inte okej i en annan.
Intressant läsning! Allt påverkas av omvärlden ständigt. Trender, beteenden, skapandet av olika saker och även människan. Barnen idag tar efter mycket från sina kompisar i skolan, sina äldre syskon, saker de ser på TV osv. Men jag tror samtidigt att man som individ kan göra vissa medvetna val och skapa egna normer samt principer som man själv står för som egen person. Jag kan se på min lillebror att han tar efter mycket från kompisarna i skolan och ändrar sina åsikter utifrån vad dem tycker är rätt eller fel. Och som ovanstående nämner, att vi lånar varandras glasögon!
SvaraRaderaDonald Trump anser inte jag vara en stark och bra förebild för de blivande vuxna som ska lära sig att ta ställning till saker.
Men man ska inte heller glömma att vi vuxna påverkar de yngre mer än vi tror!
Bra inlägg och spännande läsning. Jag tror absolut att man påverkas av det samhälle man lever i, mer än vad vi vill erkänna. Man tror att man gör "egna" val . Men det egna valen är starkt påverkade av allt vi har runt omkring oss. Tänk bara på alla trender inom klädbranschen eller inom teknik. Alla vill ha den senaste "flugan"? Är det inte också så att människor är flockdjur och gärna följer strömmen?
SvaraRaderaIntressant läsning! Tycker Urie's tankegånger till viss del kan liknas Vygotskijs tankar. Dels detta med nära samspelet med föräldrar och syskon(mikrosystemet. Men även relationen till samhället påverkar barnen.
SvaraRaderaSom fler andra har skrivit så blir människor påverkade av media samt andra "profilstarka" människor agerar, vilket gör att vi agerar på liknande sätt.
Viktigt blir att tydliggöra värdegrunden för de kommande eleverna vi får undervisa och försöka implementera dessa tankegångar.
Men angående Donald Trump så har väl diskriminerande handlingar i skolan funnit tidigare? Tror dessa uppmärksammas mer av media nu när Donald blev president, dvs. ungdomar blir påverkade och handlar efter detta. Hoppas på fyra snabba år och avsättning av Donald.
Tack för en bra läsning.
Jag fastnade för just detta perspektivet då detta påverkar oss i samhället otroligt mycket. Detta är något som händer hela tiden och självklart påverkas de allra minsta av det. Människor blir påverkade av varandra, har den ena den nyaste modellen av Iphone så vill de andra också ha den. Det blir som en trend som en annan skrev i en av kommentarerna. Barn och ungdomar från ett annat land slits mellan det svenska samhället och sina föräldrars värderingar. Vilket kan vara väldigt jobbigt. En grej som jag var med om i en skola där jag arbetade i en första klass, var en flicka på 8 år som ritade en bild med en muslimsk kvinna och ett kryss över, samtidigt som hon uttrycker att hon absolut inte gillar muslimer och det hade hennes föräldrar lärt henne. Så självklart tror jag att allt omkring en individ påverkar henne/honom. Väldigt intressant läsning och perspektiv.
SvaraRaderaMan är snabb med att dömma andra efter deras agerande och ser gärna vad andra gör fel men man reflekterar sällan på sina egna tillkortakommanden. Vad gör jag för att visa mina värderingar och vad bygger jag dem på? När man är i en skolmiljö har jag givna värderingar men på min fritid måste jag även vara ett föredöme speciellt på mindre orter där allt vävs ihopp. Jag fick en tankeställare på mitt eget beteende och till vilken utsträckning jag följer normen och samhällets värderingar utan att reflektera vad de betyder för mig både i min yrkesroll och privataroll.
SvaraRaderaMycket intressant inlägg! Fastande för detta då det stack ut lite och jag verkligen kände att det träffade mig och fick mig att tänka till.
SvaraRaderaJag, likt många andra här i kommentarsfältet tror också att vi är påverkade av vår miljö, hela vägen ifrån våra föräldrar och utåt mycket mer än vad vi ens vill erkänna.
Det lilla barnet som lär sig prata härmar sig mamma, sen blir barnet äldre och vill lära sig cykla, då kanske de härmar till exempel sin storebror. Vidare blir barnet tonåring och är otroligt mottaglig för trender och vad som är "hippt" i skolan i såväl kläd som teknikväg. Och såhär fortsätter det resten av livet. Jag tror det finns ytterst få människor som kan säga ärligt att det aldrig har tänkt tanken på vad folk runt om kring en ska tycka om man bär en viss tröja, skriver öppet om en viss åsikt och så vidare.
Detta är onekligen någonting att ta med sig och reflektera över i sin lärarroll.
Bra inlägg!
/ Felicia
Jag tror att människan som individ alltid gör medvetna val. Dock influeras vi av de normer som finns runt omkring oss. Förmodligen blir vi mer påverkade av miljön än vad vi tror, t.ex. med mode som andra har kommenterat ovan. Ett bra exempel på det är att man först "skrattar" åt en klädsel, men står sedan där inne på klädbutiken och köper EXAKT samma sak. Visst, det kan ha att göra med att människan är ett flockdjur och gärna följer strömmen. Men det beror nog helt på individen också. Vissa blir mer påverkade av miljön, än andra.
SvaraRaderaFick dock lite tankar kring Bronfenbenners teori angående den transaktionella modellen. Tror inte att föräldrar rättar sig efter normer i samhället angående arbetstiderna, och att de väljer bort sina barn. Handlar mer om vad individen har för värderingar och vad de prioriterar. Vill de t.ex. ha en ny bil, en utlandsresa så tackar de ja till fler arbetstider och väljer bort det sociala hemma. Därför tror jag inte att det handlar om arbetslivets krav. Utan det handlar mer om att man vill ha så hög status som möjligt med materiella ting. Dock finns det såklart individer som arbetar mer för att försörja familjen och för att kunna göra den där utlandsresan tillsammans. Men tror nog inte att det beror just på "arbetslivets krav".
Intressant ämne som är viktigt att tänka på i läraryrket!
Ett samhälle som vi lever i idag där människorna hela tiden är påverkade av varandra framför allt barnen, för varje gång man ser att samhället utvecklas och ändras så är det fortfarande individen som är påverkad på alla håll. individen ändrar fast senare blir påverkad både positivt och negativt.
SvaraRaderajag tror det som tas upp kring Trumps beteendet, som barnen i skolan försöker att efterlikna sig efter hans beteende handlar om det kritik som barnen har fått höra hela tiden av de vuxna och det som de ser på median.
det här var en viktig text som du tar upp , där vi kommer ha nytta av när vi jobbar som lärare. Vi kommer kunna gripa sådant som förekommer inom skolan mellan eleverna och med mera som diskussionen tar upp om individen i samhällspåverkan.
Intressant läsning! Jag tror, som några andra också kommenterat, att barnet påverkas av samhället, kompisar eller föräldrar. Vad eller hur deras åsikter är om saker och ting. Kanske för att bli accepterad och försöka passa in i olika miljöer. Därför är det viktigt att lärarna implementerar skolans värdegrund i skolorna.
SvaraRaderaJag anser att påverkan från yttre faktorer formar både personligheter och värderingar. Det är nästan skrämmande hur till exempel media kan vinkla verkligheten genom att sprida en viss form av information. Samtidigt så är det väldigt tur att påverkan även kan vara positiv och genom den påverkan skapa sina egna uppfattningar. Barnen lär sig både om rätt och fel genom att härma sina föräldrar och närsamhället. Det är därför väldigt viktigt att skapa en stabil miljö både inom skolväsendet men även i hemmet.
SvaraRaderaTack för intressant läsning.
Niclas Johansson
Jag tycker det är otroligt viktigt att vi, genom att vara goda förebilder, lär våra barn att reflektera över sina handlingar. Det kan vara enkelt att skylla sitt beteende på omgivningen eller andra faktorer men i slutändan är det bara du själv som är ansvarig för dina handlingar. Såklart inte riktigt små barn men faktiskt så är barn i förskoleåldern och äldre ofta mer medvetna om sitt sätt att vara än vad vi ibland tror. Att få ta ansvar för sig själv är också ett jättebra sätt att få bättre självkänsla och självförtroende.
SvaraRaderaEtt angeläget ämne att tala om i vårt "nån annans fel"-samhälle.