”Klä inte flickbebisar i rosa och inte pojkbebisar i blått, utan låt dem upptäcka själva vad de vill vara” är en mening som jag hör överallt i Sverige sen jag flyttade hit i 2012. Jag tycker att det är dum, fjantig, löjlig,fånig – hur ni vill. Klä ditt barn i vilket färg du vill, och köp bilar till sonen, om det är vad du vill, eller en docka till flickan - om det är du som vill det. Om barnet väljer själv, låt den ta den leksak hen vill. Men sluta vara blinda och göra allt som samhället vill. Sluta följa alla ”jämställdhet tips” som vi får idag. Killar och tjejer är olika, och varför skulle vi försöka motverka det?
Jag läste en artikel på nyheter24, och i den skriver och kritiserar Linnea Cortes (”Linnéa Cortés, SDU”, 2015) en text av Tina Mishagi, en feminist som ger olika tips i hur vi uppnår jämställdhet. Hon skriver bland annat att männen ska ge kvinnorna chansen att ta plats. Linnea ifrågasätter hur detta kan vara jämställdhet? Om människor ska hålla tillbaka och inte nyttja sin fulla potential för att någon annan ska hinna före och ta ens plats. Hur är detta jämställdhet?
Linnea skriver att hon står upp för alla människors lika värde, och att män och kvinnor har biologiska olikheter vilket ger oss olika förutsättningar i livet. Hon menar att detta inte är något problem, det är bara så hur det ska vara. Enligt henne så når vi inte ett jämställt samhälle genom att förneka dessa olikheter, utan att vi först måste acceptera dem för att kunna arbeta vidare.
Som Hedlin skriver i sin bok (Hedlin, 2006, s. 11) förväxlar människor oftast begreppet jämställdhet med jämlikhet. Hon menar att det är viktig att definiera och reda ut hur begreppet ska tolkas.
Jag tycker att Linnea har rätt, och om vi fortsätter lyfta upp skillnaden mellan män och kvinnor som ett problem istället för att acceptera de och ta användning av dem, så kommer det ta en lång tid innan vi får en ”jämställt” samhälle. Feminister försöker övertala oss (kvinnor) att vi är förtryckta i samhället och att vi behöver deras hjälp. Jag ser mig själv inte som förtryckt, utan som en stark självständig kvinna. Om jag inte får t.ex. jobbet vilket innebär mycket tung fysiskt arbete eftersom jag är en kvinna och inte har rätt kompetens – ska jag verkligen behöva stämma arbetsgivaren eftersom jag inte fick jobbet pga min kön? Eller ett jobb som kräver mjukhet och finess, där man måste anställa mannen (som saknar den kompetens jämfört med den kvinna med rätt kompetens som också sökte jobbet), eftersom på detta ställe män är minoritet. Ska inte arbetsgivaren bestämma utifrån kompetensen och inte min kön? Vad tycker ni om allt detta med jämställdhet? Vet ni hur det är i andra länder jämfört med Sverige?
Hedlin, M. (2006). Jämställdhet, en del av skolans värdegrund (1. uppl). Stockholm: Liber.
Linnéa Cortés, SDU: ”Jag är en ’skön brud’ som tar de kränkta männens strid”. (2015, januari 30). Hämtad 18 december 2016, från http://nyheter24.se/debatt/788316-linnea-cortes-sdu-jag-ar-en-skon-brud-som-tar-de-krankta-mannens-strid