Albert Bandura (1977) anser att människor lär sig av varandra, genom observation och imitation. Han har bundit ihop behaviorismen och kognitivismen eftersom hans teori innefattar saker som uppmärksamhet, minne och motivation. Barnen gör som de ser och imiterar andra och vuxna, och att detta kan vara både positiv och negativ.
Hwang, P., & Nilsson, B. (2011). Utvecklingspsykologi (3.,
utg). Stockholm: Natur och kultur.
Intressant seriestripp. Jag blir lite kritisk till denna "metod" som läraren har i serien. Jag tänker, hur resonerar eleverna som inte har kämparglöden i sig? Ger de upp? Vad får se för stöd av läraren? För de elever som har det lätt för sig kanske detta är en bra metod, de ser det som en utmaning. Men eleverna som kanske har sämre självkänsla, ja de kanske fort ger upp. Och tanken slog mig även att hur skulle de gå för de eleverna om alla lärare arbetade på detta vis? Är denna metod lämplig för alla och blir eleverna delaktiga i sin inlärningsprocess?
SvaraRaderaBanduras teorier om vikten av att lära sig av andra och imitation känns självklar i många sammanhang. Det går att lära sig mycket genom att titta på hur andra gör. Men för Bandura är också självtilltro ett viktigt begrepp, att tro på sin förmåga att framgångsrikt kunna hantera olika situationer och utmaningar man ställs inför. Där har läraren en betydelsefull roll genom stöttning och uppmuntran. Jag tänker att läraren i serien inte jobbar med denna sistnämnda delen på ett bra sätt. I alla fall inte som framgår. Han belönar dem som har självtilltro genom att de inte får läxor, men de som inte har den tilltron till sin förmåga blir "bestraffade" genom att få läxor. Att visa dem hur man gör är jättebra, men att man inte kan skriva uppsatsen och förklara vad han gjorde betyder inte att man inte varit uppmärksam. Det kan såklart bero på att man inte har förstått. Han kanske skulle låta dem efterlikna experimentet och utföra det praktiskt där de får möjlighet att vara delaktiga själva och bygga upp en förståelse samtidigt som de kan få handledning och efter det skriva en uppsats. Då skulle alla få en chans att skapa sig förståelse på mer likvärdiga villkor och kunna motiveras genom att veta att de slipper läxor om de engagerar sig i uppgiften.
SvaraRaderaFin stripp! Jag tror absolut att elever lär genom att observera och ta in på det sättet. Däremot tror jag att "motivationen" om att inte behöva läxa om man klarar uppgiften är fel väg att gå. Eleverna blir på detta sätt indelade i fack på ett vis och samtidigt utpekade för samtliga i klassen och för mig är detta något som istället bör motverkas.
SvaraRaderaBra serie stripp! Jag tillhör dem som lär genom att observera vad andra gör för något. Lär mig betydligt snabbare genom att se och lära än om någon förklarar för mig vad jag ska göra. Tror det är bra att blanda inlärnings sätten just för att anpassa den utefter varje elev, dels för att vi alla är olika. Sen kan jag hålla med ovanstående att en belöning inte ska vara genom att slippa läxor utan i någon annan form.
SvaraRaderaIntressant stripp. Det är viktigt att diskutera. Jag tror inte själv på just belöning i undervisning. Den uppenbarliga tävlan i att vara bäst. Den finns på gott och ont ändå. Hur fungerar denna metod för elever med inlärningssvårigheter och särskilda behov?
SvaraRaderaMen däremot tror jag på alternativa inlärningsmetoder, där man ex. praktiserar vissa ämnen och begrepp. Ibland kan det vara lättare att ta in vissa saker om man ser på när någon annan praktiserar något, eller om någon klasskamrat berättar hur man ska gå till väga. Så det blir på ett "barns nivå".
Intressant stripp! Jag gillar lärarens tänk i detta fall också med motivationen, att hårt arbete och koncentration på lektionen lönar sig genom att eleverna slipper läxan. Enligt behaviorismens belöningar lär sig eleverna detta och förhoppningsvis håller samma kvalitet på andra lektioner. Även detta med att som lärare visa hur de praktiskt går till. En lektion där läraren endast står och pratar och eleverna sedan får arbeta i sina böcker kan vi nog alla hålla med om att de är mycket ointressantare än en lektion där läraren visar och demonstrerar hur saker och ting fungerar i praktiken!
SvaraRadera