Dewey menar att eleverna behöver känna en djupare förståelse till varför de ska lära sig något för att skolan ska ha betydelse för dem.
En i min familj beskrev det här så bra. Han skulle bygga en brygga till sin sjötomt, och fick efter funderingar använda sig av Pythagoras sats för att få ihop bryggan som han ville. Bryggan blev perfekt och han var nöjd över att äntligen fått användning för det där jobbiga kapitlet i matteboken från årskurs nio. Han hade aldrig tidigare reflekterat över att det faktiskt fanns en mening med Pythagoras sats, utan det var bara något han hade “genomlidit” i skolan. Jag förstår precis vad han menar och tror att många känner igen sig.
Ibland kan jag känna att skolan börjar i “fel ände”. Om en lärare ska lära eleverna Pythagoras sats så behöver läraren börja med att förklara varför eleverna ska kunna det, och hur Pythagoras sats kan användas i verkligheten för att överhuvudtaget skapa ett sammanhang för eleverna. För att sedan gå till den konkreta faktan. Det tror jag skapar en meningsfullhet, något som eleverna faktiskt kan relatera till. “Men min pappa är ju snickare, han använder säkert Pythagoras sats på jobbet!” kanske någon kommer på och inser att det vi lär oss i skolan har betydelse i ”verkligheten” också.
Dewey menar att det finns en klyfta mellan skolan och "verkligheten" idag, som behöver försvinna. Skulle elevernas syn, attityd och inställning till skolan förbättras av att skapa ett större samband mellan kunskap i skolan och vår verklighet/vardag? Jag tror att det åtminstone skapar en större förståelse till faktakunskaper som de måste lära sig i skolan, och det kanske i sin tur gör att eleverna lättare lär sig?
Hur ser ni på det här?
Referenser: Phillips, D. C., & Soltis, J. F. (2014). Perspektiv på lärande. Lund : Studentlitteratur, 2014.
Säljö, R. (2014). I U. P. Lundgren & C. Liberg (Red.), Den lärande människan -teoretiska traditioner (s. 251-309). Stockholm: Natur & kultur.
Intressant exempel på användning av pythagoras sats! För elevernas lärande är det viktigt att ha meningsfulla uppgifter som de kan koppla till verkligheten. Motivationen till att lära riskerar att försvinna om det inte känns viktigt, det räcker bara att tänka tillbaka på sin egen skolgång.
SvaraRaderaSambandet mellan skola och verkligheten/samhället är nog en bidragande faktor när vi ska motivera eleverna i skolarbetet, det blir en spännande utmaning vi kommer att möta i vårt framtida yrke! :)
"Återkoppling är den enskilt mest prestationshöjande faktorn." (John Hattie 1992)
SvaraRaderaAbsolut! Även som Nottingham beskriver i sin bok "Utmanande undervisning i klassrummet, när det gäller återkoppling, så är det mycket viktigt för eleven vilket värde innehållet har för henne/honom. Hur mycket man anstränger sig i ett ämne är ett direkt resultat av motivationen enligt Nottingham. Jag tror också i många fall att vissa elever blir mycket duktiga i själva klassrumsmiljön, men när de kommer ut från skolan blir glappet mellan skola/hem/samhälle för stort att det är svårt att se sambandet och faktiskt kunna använda sina kunskaper i vardagen. Men på papperet ser det i vart fall bra ut...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaBara ditt inlägg är ett bevis för att detta stämmer! Ett sådant enkelt exempel gjorde att Pythagoras sats genast fick mer mening i mitt liv.
SvaraRaderaJag är definitivt en av alla de som jämrat mig på lektionstid och sagt "när ska vi nånsin ha användning av det här??". Så jag är helt på din linje, att man kan göra skolan och undervisningen så mycket mer meningsfull och då även förhoppningsvis rolig, genom att koppla ihop det eleverna lär med deras egen verklighet.
Dewey var ingen dum en..
Intressant exempel kring Deweys teorier! Tror att vi som lärare kommer få dessa frågor många gånger under våra år, "Varför ska jag kunna detta?" och har man då själv reflekterat över vad det är viktigt att kunna vissa saker för tror jag vi har vunnit mycket, att svara "bara för att" som man själv har fått höra många gånger är ju inte särskilt inspirerande.
SvaraRaderaTycker det är väldigt intressant att fundera kring att Dewey redan för 100 år sedan menade att skolan inte behöver lära ut allting eftersom vi lever i ett kunskapssamhälle. (Lundgren, Säljö, Liberg 2014 s. 295) Idag är internet vardag för i princip alla och där finns i princip ALLT. Varför ska vi lära oss just fakta när vi har google? Räcker det med att inhämta kunskap som skapar förståelse?
Väldigt intressant inlägg och det är ett intressant exempel av Deweys teorier!
SvaraRaderaJag har hur många gånger som helst suttit i skolan och funderat över "Varför ska jag lära mig det här och hur ska jag kunna tillämpa det jag lär mig här senare i livet". Kul att du tar upp just pythagoras sats för det är någonting som jag verkligen inte förstod varför jag skulle lära mig just där och då.
Jag hade önskat att någon lärare mer hade betonat vikten av att lära sig en del saker och hur man senare i livet kan ha hjälp utav det man lärt sig samt tillämpa kunskapen i verkligheten. Det är ju väldigt viktigt för lärandet om man kan koppla samman uppgifterna med verkligheten för då framstår de nog som mer betydelsefulla.
Jag håller helt med dig! Och jag tror alla känner igen den känslan. Jag har gått ekonomi-utbildningen på gymnasiet och först där sa vår lärare i matte att detta kommer ni använda i framtiden till ert framtida yrke (vår lärare antog dock att vi alla skulle sluta som bankmän, civilekonomer osv, tji fick han). Men poängen är att där är de försent. Som elev är de så mycket enklare om man förstår varför man faktiskt måste kunna vissa saker. Och de blir även en förberedelse inför de kommande "vuxen-livet".
SvaraRaderaVäldigt bra exempel på en sak man har lärt sig men inte brytt sig om varför eller att man tror att det kommer inte vara användbart i mitt liv. För ingen har talat om att det här kan du ha användning för i framtiden. Jag har också alltid varit sån att varför ska jag lära mig det här, kommer jag någonsin använda detta? Så därför tycker jag att det är väldigt viktigt att man lyfter fram varför man ska lära sig och kunna vissa saker och att man får praktisera det man lär sig i verkligheten.
SvaraRaderaMycket bra inlägg, Pythagoras sats är jag verkligen en av eleverna som både svurit och suckat över då matte aldrig riktigt var min grej. Jag var övertygad om att saker ekvationer och formler aldrig skulle bli nått jag använde för jag "skulle ju inte jobba som nån matematiker heller".
SvaraRaderaNu i efterhand så har jag ångrat både en och två gånger att jag inte lyssnade bättre på mattelektionerna så jag tror absolut på Deweys teorier.
En elev som förstår varför och ser praktisk nytta med att lära sig kommer alltid vara mer engagerad och ha en större vilja att ta in och förstå nya saker.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaJa absolut så hade elverna fått bättre förståelse för varför man lär sig saker i skolan om dom fick rätt information till det. Jag tror svensk skola skulle kunna höja sig och på så vi så skulle det kunna göra att elever får en energi kick till att vilja lära sig. En elev som inte vet varför den ska använda matte har svårare kanske att lära sig matte, mot om man tittar på en elev som vet att den behöver matten till något specifikt yrke så har den troligtvis lättare att lära sig den kunskapen.
SvaraRaderaJag tror absolut att det skulle underlätta förståelsen om sambandet mellan verklighet och skolan blev tydligare. Jag tror också att elever som har lätta för sig och har tydliga mål för sin skolgång har det lättare att kämpa på i skolan utan dessa samband. För elever som har mindre motivation eller för de som har det kämpigare tror jag att sambandet skulle kunna underlätta väldigt mycket. Bra skrivet!
SvaraRaderaDet är viktigt som lärare att inkludera eleverna i sin undervisning för att de skall få en bredare förståelse för vad som förväntas av dem. När man inkluderar elever så kan man också förklara för dem hur man kan använda kunskapen i skolan i sitt verkliga liv och att även låta de uppleva det genom aktivitet.
SvaraRaderaHur ska undervisningen vara upplagd för att eleverna ska få ett större sammanhang mellan faktakunskaper i skolan och livet utanför skolan? Kan eleverna få möjlighet att möta fler yrkesverksamma personer som kommer till skolan och berättar om sitt arbete kopplat till den aktuella undervisningen? Kan eleverna få vistas mer utomhus t.ex. biologilektion och lära sig olika träd, insekter m.m. Jag tycker att inlägget är intressant och väcker många tankar om hur lektioner kan utformas för att få en tydligare koppling till "verkligheten" och yrkesutövande!
SvaraRadera